Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مازند مجلس»
2024-05-09@04:18:16 GMT

اینترنت ملی، از رویا تا واقعیت !

تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۱۲۴۱۸۵

اینترنت ملی، از رویا تا واقعیت !

مازندمجلس: نگارنده انکار نمی کند که شبکه ملی اطلاعات می تواند در سرعت و کاهش هزینه های ملی تاثیر بگذارد. اما هیچ مقامی در جمهوری اسلامی تا به امروز به صورت شفاف و روشن از این طرح با مردم صحبت نکرده است.

مازندمجلس: خبر کوتاه بود و بهت آور؛ اینترنت ایران قطع شد ! علیرغم این که مسئولین جمهوری اسلامی تلاش کردند، در مصاحبه های مختلف اعلام کنند که اینترنت قطع نشده و مردم می توانند از سایت های داخل کشور استفاده کنند؛ اما اگر بخواهیم با تعاریف جهانی به مسئله نگاه کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اینترنت در ایران قطع شد ! نه 24 ساعت، بلکه بیش از 160 ساعت قطعی اینترنت، نزدیک به 220 ساعت قطعی اینترنت موبایل و یک هفته قطعی کامل آن !

اینترنت در تعریف درست، سامانه ای جهانی از شبکه های رایانه ای پیوسته به هم است. یعنی با این تعریف آنچه که ما در آبان ماه تجربه کردیم، اینترانت، شبکه ملی اطلاعات و یا در تعریف عموم  اینترنت ملی بود !  

حرکت مقامات کشورمان در قطع ارتباط ایران با جهان، آنقدر سریع، غیرمنتظره و پیچیده بود که روزنامه لوموند فرانسه قطع اینترنت در ایران را بی پیشینه و ساختاری به شدت پیچیده معرفی کرد.

آنچه که تجربه کردیم، به نقل از منابع مختلف بیش از 3600 میلیارد تومان خسارت وارد آورد، نت بلاکس اما آمار این قطع ارتباط را در اصلاحیه دوم خود 60 میلیون دلار خسارت روزانه اعلام کرد. زرین پال اعلام کرد که میزان تراکنش آن از 100 هزار تراکنش به 8 هزار کاهش یافته، تخفیفان 90 درصد کاهش فروش را تجربه کرده و درآمد شرکت پست جمهوری اسلامی نزدیک به 40 درصد کاهش یافته است. این تنها چند آمار کوچک از صدمه بزرگی است که قطع ارتباط با جهان به کسب و کارهای ایرانی متحمل کرد. قطع گوگل اما غیر قابل باور بود، تمامی سایت های مشابه ایرانی در این آزمون شکست خوردند و هیچ یک نتوانستند به نیازهای مردم پاسخ دهند.

صدمات آنقدر زیادند که نگارنده نمی تواند در یک یادداشت کوتاه به آنها بپردازد، اما مهم ترین صدمه از بین رفتن امید در جامعه بود. چندی نگذشت که بحث اینترنت ملی در افکار عمومی به صورت گسترده مطرح شد و با حمایت و مصاحبه های مختلف مقامات جمهوری اسلامی رو به رو شد. طرحی که از سال 1384 کلید خورد و آنچه که تجربه کردیم، تجربه ای از نسخه اولیه اسپلینترنت آن بود. نگارنده انتقادات جدی و مهمی به طرح شبکه ملی اطلاعات دارد، که در این یادداشت تنها به بخشی آن خواهد پرداخت.

اینترانت تنها مخصوص ایران نیست، کوانگ میانگ در کره شمالی، رد کوبانا در کوبا و رانت در روسیه از نمونه های مطرح آن در جهانند، چین اما از نوع دیگری از اینترنت استفاده می کند که گلدن شیلد نام دارد. رسانه های ملی موافق "شبکه ملی اطلاعات" ( به عقیده نگارنده بر خلاف نظر متخصصان، واژه اینترنت ملی درست تر است ) در روزهای اخیر سخت تلاش کردند تا با مثال هایی از این دست که کره جنوبی هم از اینترنت ملی استفاده می کند و به شدت پیشرفته است سعی در اقناع مردم داشته باشند! امیدورام که باری دیگر، با تصمیمی احساسی، سریع و بدون برنامه در دام مقایسه و توهم پیشرفت نیافتیم. نمی توان چین، کره جنوبی و یا حتی آلمان را با ایران مقایسه کرد. انجام دادن هر پروژه بزرگی، نیاز به نگاه سیستماتیک دارد، باید به یک کشور از تمامی جنبه ها نگاه کرد، نه تنها از یک قاب ! نگاه از یک قاب و تاکید بر روی این که تنها تصمیم من درست است، نتیجه اش می شود سروش، گپ و بله ! هرچه قدر هم این پیام رسان ها خودشان را موفق بدانند، در مقایسه با استفاده و خواسته اکثریت جامعه با شکست رو به رو شده اند.

وزیر ارتباطات در مصاحبه ای کسانی که از لفظ اینترنت ملی استفاده می کنند را ناآگاه خواند و اعلام کرد که این افراد نمی خواهند دستاورد جوانان ایرانی را ببینند. سوال اصلی و اساسی اینجاست که وقتی مردم در نسخه اولیه این طرح، هفت روز تمام قطع ارتباط با جهان را تجربه کرده اند؛ چگونه می توانند که نام این پروژه را اینترنت ملی خطاب نکنند ؟! فراموش نکنیم که نگاه امروز جامعه نتیجه سیاست گذاری های اجرایی است که در طول این سالیان دیده اند.

نگارنده انکار نمی کند که شبکه ملی اطلاعات می تواند در سرعت و کاهش هزینه های ملی تاثیر بگذارد. اما هیچ مقامی در جمهوری اسلامی تا به امروز به صورت شفاف و روشن از این طرح با مردم صحبت نکرده است. اجرای این طرح نیز کاملا مانند اعلام سهمیه بندی بنزین رخ داد. از همین رسانه وزیر ارتباطات را به مناظره در یک رسانه غیردولتی در خصوص معایب اینترنت ملی دعوت می کنم. مهم ترین اصلی که در شبکه ملی اطلاعات نادیده گرفته می شود، فرهنگ سازی است. در خصوص استفاده از سایت های فیلم آنلاین می بینیم که تا درصد بالایی به موفقیت رسیده اند. چرا ؟ چون فرهنگ آن در لایه های عمیق جامعه وجود داشته است و با استقبال جوانان رو به رو شده است، این می شود نمونه موفقی از یک اینترانت ملی، اما در دیگر موارد چطور؟. آیا واقعا پروژه شبکه ملی اطلاعات به تنهایی ارزش بیش از 19 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری را دارد ؟ وزیر ارتباطات اعلام کرده اند که قرار نیست اینترنت قطع شود و مردم می توانند در کنار اینترانت از اینترنت هم استفاده کنند. سوال اساسی این است، که اگر این حق وجود دارد. چرا باید به جای گوگل که به روزترین الگوریتم های جستجوی دنیا را دارد از سایت دیگری استفاده کنیم ؟ چند هزار سرور باید داشته باشیم تا نمونه مشابه ای مثل گوگل را بسازیم ؟ چند هزار نفر سخت کار می کنند تا الگوریتم بزرگترین هوش مصنوعی جهان را بنویسند ؟ الگووریتمی که به شدت سخت به دست می آید. گوگل اما یک  مثال ساده قابل درک است، این سوال و پرسش را می توان به موارد بسیار زیادی تعمیم داد که در این یادداشت نمی گنجد. وابستگی اقتصاد اینترنتی به دولت اشتباه محض است، کدام شرکت بزرگ اینترنی دنیا به دولت وابسته است ؟ دولتی که در حال حاضر هنوز کسری بودجه دارد چطور می تواند به سامانه های جدید در اینترانت کمک کند تا رشد کنند ؟ چه قدر اینترانت می تواند امنیت زندگی خصوصی مردم را تامین کند ؟ اولین اصلی که باید یاد بگیریم "شفاف سازی" است. دولت تدبیر و امید بر خلاف همه شعارهایی که داد و حمایتی که از ما اصحاب رسانه به دست آورد، هیچ شفافیتی به مردم ارائه نداده است. مهم ترین نگرانی نگارنده و مردم ایران، سیاست های اصلی پشت شبکه ملی اطلاعات است، از مقامات مربوطه می خواهیم که شفاف درباره چرایی و چگونگی اجرای این طرح با مردم صحبت کنند.

محمد یوسفی آرامش

فعال اجتماعی  

 

نویسنده : محمد یوسفی آرامش
منبع : روزنامه ابتکار

برچسب ها : #وزارت ارتباطات #اینترنت ملی #محمد یوسفی آرامش #اینترنت

لینک کوتاه مطلب :

منبع: مازند مجلس

کلیدواژه: وزارت ارتباطات اینترنت ملی اینترنت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mazandmajles.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مازند مجلس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۲۴۱۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر ارتباطات: اینترنت به سرعت نور می‌رسد / امیدوارم تا پایان سال، چند برند جدید موبایل ایرانی داشته باشیم

عیسی زارع‌پور، امروز در حاشیه برگزاری جلسه هیئت دولت درباره پیشرفت پروژه فیبر نوری گفت: «ما در حوزهٔ ارتباطات ثابت، پروژه فیبر نوری را دنبال می‌کنیم و درحال‌حاضر بیش از یک‌سوم کشور تحت پوشش قرار گرفته است. فردا شاهد پروژه فیبر نوری منازل و کسب‌وکارهای استان قم و شش شهرستان آن خواهیم بود تا به اینترنت پرسرعت و باکیفیت دسترسی پیدا کنند».

به گزارش خبرآنلاین و به نقل از زومیت، او گفت که با این اقدام، آمار پوشش فیبر نوری در کشور به ۷٫۵ میلیون خانوار می‌رسد و افزود: «برنامه ما این است که امسال این رقم را به حداقل ۱۴ میلیون خانوار برسانیم، به‌طوری‌که حداقل دوسوم شهرهای کشور تحت پوشش فیبر نوری قرار بگیرند».

وزیر ارتباطات برنامه دیگر وزارتخانه متبوع خود را تبدیل این میزان پوشش به اتصال دانست: «تک‌تک خانه‌های مردم را به فیبر نوری متصل کنیم. امیدواریم امسال آمار اتصال‌ها به پنج برابر برسد».

فیبر نوری به چه دردی می‌خورد؟

«شفاف بگویید، فیبر نوری چه دردی از مردم دوا می‌کند؟» زارع‌پور در جواب این سؤال از سوی یکی از خبرنگاران، وعده‌های پیشین را درباره افزایش سرعت اینترنت تکرار کرد و توضیحاتی درباره کارکرد فیبر نوری داد: «از سال‌ها پیش در ارتباطات ثابت از سیم مسی استفاده می‌شد. مرکز مخابرات به هر خانه دو زوج سیم مسی می‌رساند و برای خانه‌ای ده واحدی این رقم به ۲۰ سیم می‌رسید. استفاده از این نوع سیم باعث می‌شود در مسیرهای بین‌شهری کابل‌های هزار زوجی سیم مسی داشته باشیم که هم ظرفیت محدودی دارند و سرعتی که به مردم می‌دهد از ۱۶ مگابیت بر ثانیه بیشتر نیست و هم اینکه هرچه فاصله از مرکز مخابراتی دورتر باشد، کیفیت اینترنت پایین‌تر می‌آید. علاوه بر این‌ها سیم‌های مسی به دلیل ارزش‌شان مقصد سرقت هستند. فیبر نوری همهٔ این مشکلات را حل می‌کند».

او با اشاره به ضخامت بسیار کم تار فیبر نوری و ظرفیت بالای انتقال اطلاعات از طریق آن تا هزاران برابر اضافه کرد: «دنیا به این سمت پیش رفته است که زیرساخت‌های ارتباطی خود را به فیبر نوری منتقل کند تا محدودیت سرعت برداشته می‌شود. با این کار، سرعت اینترنت می‌رسد به سرعت نور. روی همین بستر می‌شود داده‌ها را با سرعت نور منتقل کرد. ما در شهرهایی که فیبر نوری راه‌اندازی شده تا هزار مگابیت بر ثانیه، سرعت ارائه کرده‌ایم. الان میانگین سرعت‌مان در کشور ۱۰ است و با فیبر نوری تقریباً ۱۰۰ برابر می‌شود و انقلابی در حوزهٔ ارتباطات صورت می‌گیرد».

تعداد سایت‌های 5G تا آخر سال به ۵ هزار می‌رسد

وزیر ارتباطات سپس از افزایش تعداد سایت‌های 5G به بیش از ۱۵۰۰ مورد تا هفته آینده خبر داد و گفت: «در موضوع ارتباطات موبایل، توسعه ارتباطات نسل پنجم را در دستور کار قرار داده‌ایم. هدف‌گذاری‌مان این است که تعداد سایت‌های 5G تا آخر امسال به بیش از ۵ هزار سایت برسد».

او درباره تمهیدات وزارت ارتباطات برای پوشش دور دوم انتخابات هم توضیح داد: «در دور قبل انتخابات، همهٔ امکانات وزارت ارتباطات، اپراتورها و دستگاه‌های مرتبط را بسیج کردیم تا شاهد ارتباطات پایدار باشیم. بیش از ۹۹ درصد پوشش داشتیم، حتی در نقاط دورافتاده روستایی که با هلیکوپتر صندوق رأی را بردند، دسترسی به شبکه وجود داشت. این اتفاق بسیار بزرگی است که ما با این گستره جغرافیایی، با بیش از ۴۰ هزار روستای بالای ۲۰ خانوار و ۷۰ هزار روستا در کشور در کل توانسته‌ایم چنین پوششی را در سالیان گذشته ایجاد کنیم».

امیدوارم امسال چند برند جدید گوشی ایرانی معرفی شود

زارع‌پور همچنین درباره جزئیات «مأموریت مشترک» وزارت ارتباطات و فناوری و وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) گفت: «کار مشترکی بین ما و وزارت صمت دنبال می‌شود تا بتوانیم بخشی از نیاز کشور به تلفن همراه را از طریق تولیدکنندگان داخلی تأمین کنیم. الان شرکت‌هایی آمده‌اند و دارند کارشان را انجام می‌دهند و امیدوارم که امسال چند برند جدید ایرانی هم داشته باشیم. وجود این چند برند نشان می‌دهد که ما دنبال انحصار نیستیم. تولیدکننده‌ها حتماً باید محصولی را تولید کنند که با نمونه‌های مشابه خارجی قابل‌رقابت باشد تا مردم در یک بازار رقابتی انتخاب کنند و با طیب خاطر این کار را انجام دهند».

او در ادامه درباره رقابت‌پذیر بودن گوشی‌های تولیدی در ایران با نمونه‌های خارجی گفت:‌ «باید کیفیت گوشی‌هایی که تولید می‌شود بالا باشد و قیمتش پایین باشد تا در این بازار رقابتی بتوانند فضایی برای خودشان فراهم کنند و گوی سبقت را از نمونه‌های مشابهی که در بازار وجود دارد ببرند. وگرنه درهرصورت ما به دنبال این هستیم که کالای باکیفیت به دست مردم برسد».

زارع‌پور در آخر سؤالی درباره ممنوعیت واردات گوشی را این‌طور جواب داد: «ما برای ممنوعیت واردات گوشی برنامه‌ای نداریم اما باید به نیاز ضروری مردم و وابستگی آن‌ها به تلفن همراه از طریق تولید یک محصول باکیفیت و با قیمت مناسب پاسخ داد».

۵۴۵۴

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1904344 ذوالفقار دانشی

دیگر خبرها

  • پیشرفت شبکه ملی اطلاعات به ۶۰ درصد رسید
  • ناگفته‌هایی از اعتراضات کف خیابان‌های لس‌آنجلس/ واقعیت کدام است؟
  • وزیر ارتباطات: اینترنت به سرعت نور می‌رسد / امیدوارم تا پایان سال، چند برند جدید موبایل ایرانی داشته باشیم
  • آموزش: چند نکته برای افزایش سرعت اینترنت
  • نماینده مجلس: با فروش فیلترشکن به مردم یاد دادیم که می‌توانند خلاف کنند
  • مقاوم‌سازی ارزی؛ طرحی که به سه واقعیت بازار توجه می‌کند
  • اتصال ۲۶۰ روستای بالای ۲۰ خانوار آذربایجان غربی به اینترنت پرسرعت
  • بهره‌مندی ۵۸۰ خانوار روستایی خراسان جنوبی از اینترنت پرسرعت
  • افشای جزئیات کشف شبکه جاسوسی مزدور آمریکا و اسرائیل در یمن
  • افشای جزئیات کشف شبکه جاسوسی مزدور آمریکا و رژیم صهیونیستی